Strona w budowie…

Regulamin stołówki szkolnej:

Regulamin stołówki Szkoły Podstawowej nr 8 w Gdyni

 

jadłospis

17.09.18-21.09.18

 

Alergeny w żywności – informacje o alergenach i składnikach powodujących reakcje nietolerancji

1. zboża zawierające gluten 5. orzeszki ziemne (arachidowe)   9. seler i produkty pochodne 13. łubin
2. skorupiaki i produkty pochodne 6. soja i produkty pochodne 10. gorczyca i produkty pochodne 14. mięczaki
3. jaja i produkty pochodne 7. mleko i produkty pochodne 11. nasiona sezamu i produkty pochodne 15. miód
4. ryby i produkty pochodne 8. orzechy 12. dwutlenek siarki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.              Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek,  papryka słodka, laska wanilii.